BIO

Mario Withoud (1965) is geboren en getogen in Amsterdam. Op zijn drieëndertigste, de leeftijd dat Jezus aan het kruis stierf, verhuisde hij naar Almere.

Een van beroepskeuzes die Withoud op de Lagere School overwoog was “Swiebertje”. Withoud kon naar het VWO, hij wilde echter naar de LTS. Zo kon hij zelf zijn wagen repareren wanneer hij als vrachtwagenchauffeur met pech stond. Het compromis werd de Mavo. Via de Havo, waar Mario met dichten begon, haalde hij ook zijn VWO diploma. Eenrijbewijs heeft hij nooit gehaald.

Voor de School voor Journalistiek in Utrecht werd hij uitgeloot. Hij moest daarom iets anders kiezen. Het werd een studie aan de Universiteit van Amsterdam. Withoud verkeerde namelijk in de foute veronderstelling dat een talenstudie zijn schrijven en dichten kon verbeteren. Na een jaar stopte Mario met zijn Studie Nederlandse Taal en Letterkunde. Niet vanwege studieproblemen maar vanwege een gebrek aan “wederzijdse interesse”.

Tijdens de middelbare school en zijn studie had Mario verschillende bijbaantjes. Onder meer werkte hij als schoonmaker, bordenwasser, soepmaker in de Maggifabriek en draaide hij nachtdiensten in een staalverhardingsfabriek. Verder was er de dienstkeuring, maar Hare Majesteits Wapenrok paste Withoud niet.

Al dertig jaar leeft hij, in wat voor hoedanigheid dan ook, vrijwel van de pen. Ook op een commerciële manier als copywriter, pr-man en journalist.
Inmiddels zijn er genoeg memorabele momenten voor Mario als schrijver en (podium)dichter. Een optreden in Paradiso. Het winnen van de publieksprijs bij de Amsterdamse poëzieslag.Zijn eerste gepubliceerde verhaal in een serieus blad; Het Maandblad voor Geestelijke Gezondheidszorg. De benoeming tot officieel Stadsdichter van Almere eind 2008. Opname van enkele van zijn gedichten in drie verzamelbundels. Het uitgegeven worden van zijn boeken Van water tot Flevoland, Van Schokland gekomen en Echt niet echt. In het najaar van 2023 verschijnt Dode dichters dichten niet.


"Echt niet echt"  is een toegankelijk e-book, zorgvuldig en afwisselend opgemaakt, geen pagina ziet er hetzelfde uit, met tientallen foto's, illustraties en ander beeldend werk. Met onder meer verhalen over de al tweeduizend jaar durende vete tussen Almere en Woensel, tegenwoordig onderdeel van Eindhoven. Allemaal echt niet echt.

Het boek is gericht op een breed publiek. De een zal genieten van de humor, de ander van de fantasie, weer een ander waardeert het vakmanschap en de creativiteit die uit het boek spreekt, uit de teksten en de afbeeldingen en de combinatie daarvan. Het is puur vermakelijk en verstrooiend.